top of page

Tibet BeÅŸlisi

BeÅŸ Tibet Hareketi:Yararları ve metodolojisi

BeÅŸ Tibet Hareketi, günde 21 kez yapılan beÅŸ egzersizden oluÅŸan eski bir yoga uygulamasıdır. Uygulayıcılar programın birçok fiziksel, zihinsel ve ruhsal faydası olduÄŸunu bildirmektedir. Bu etkilerin bir kiÅŸinin canlılığını ve gücünü geri kazandığı düÅŸünülmektedir. Bu faydalar nedeniyle, BeÅŸ Tibet Hareketi geleneksel olarak “Gençlik ÇeÅŸmesi” olarak bilinir. BeÅŸ hareketin ne olduÄŸunu, nasıl gerçekleÅŸtirileceÄŸini ve bu uygulamanın faydalarını inceleyelim. 5 Tibet Hareketi nedir? BeÅŸ Tibet Hareketinin 2.500 yıldan daha eski olduÄŸu düÅŸünülmektedir. BildirildiÄŸine göre, Tibet lamaları (rahipler) veya Tibet Budizmi liderleri tarafından yaratıldı. 1985'te hareketler, Peter Kelder'ın “Gençlik ÇeÅŸmesinin Eski Sırrı” kitabında Batı kültürüne ilk kez tanıtıldı. Programı “gençlik” olarak tanımlayan bu kitap egzersizleri ayrıntılı olarak açıklıyor. Bu egzersizlerin uygulanması vücudun enerjisine dayanır. Uygulayıcılara göre, vücudun yedi enerji alanı veya girdabı var. Bu alanlara Hindu'da çakra denir. Bu alanların, yaÅŸlanma süreci de dahil olmak üzere vücudun birçok iÅŸlevini düzenleyen bir bez ve organ ağı olan endokrin sisteminin parçalarını kontrol ettiÄŸi söylenir. Uygulayıcılar, bu enerji alanları aynı oranda döndüÄŸünde gençliÄŸe ve enerjiye ulaşılabileceÄŸini söylüyor. Ä°nsanlar bunu baÅŸarmak için BeÅŸ Tibet Hareketi'ni uygularlar.

​

Avantajları Nelerdir?

​

Bu uygulamanın faydaları hakkında sınırlı araÅŸtırma var. Genel olarak, BeÅŸ Tibet Hareketi uygulayıcıları tarafından yapılan fıkra raporlarına ve tıp uzmanları ile yoga eÄŸitmenlerinin görüÅŸlerine dayanmaktadırlar.

Bildirilen faydalar ÅŸunları içerir:

• eklem aÄŸrısı ve sertliÄŸinden kurtulma

• geliÅŸmiÅŸ güç ve koordinasyon

• daha iyi dolaşım

• kaygı azalması

• daha iyi uyku

• geliÅŸmiÅŸ enerji

• genç bir görünüm

​

Beş Tibet Hareketi Nasıl Yapılır?

Her hareket günde 21 kez uygulanacak olsa da, daha az sıklıkta baÅŸlayabilirsiniz.

Ä°lk hafta boyunca her hareketi günde 3 kez uygulayın. Ertesi hafta hareket başına 2 tekrar ekleyin. Her hareket 21 turunu yapana kadar her hafta hareket başına 2 tekrar eklemeye devam et.

​

Hareket 1:

Ä°lk hareketin amacı çakraları hızlandırmaktır. Yeni baÅŸlayanlar için bu egzersiz sırasında baÅŸ dönmesi hissetmek yaygındır.

 

  1. Dik durun. Kollarınızı yere paralel olana kadar dışarı doÄŸru gerin. Avuç içlerinle yüzleÅŸ.

  2. Aynı yerde kalırken, vücudunuzu yavaÅŸça saat yönünde döndürün. Başınızı öne doÄŸru eÄŸmeden, gözlerinizi açık tutun ve yere doÄŸru dökün.

  3. 1 ila 21 tekrar yapın.

​

Hareket 2:

5tibet_2.png

Mümkün olduÄŸu kadar çok sık, ama biraz baÅŸ dönmesi hissettiÄŸinde dur. Zamanla daha fazla dönüÅŸ yapabilirsiniz. Çakraları aşırı uyartığı söylenen aşırı eÄŸriden kaçınmak en iyisidir.

Ä°kinci hareket sırasında derin ritmik nefes almak önemlidir. Her tekrar arasında aynı solunum paternine devam etmelisiniz.

Bu hareketi yapmak için halı kaplı bir zemine veya yoga matına ihtiyacınız olacak.

  1. Sırtınıza yaslanın. Kollarınızı yanlarınıza, avuç içlerinizi yere yerleÅŸtirin.

  2. Nefes alıp başınızı kaldırın, çenenizi göÄŸsünüze doÄŸru hareket ettirin. Aynı anda bacaklarınızı düz bir ÅŸekilde kaldırın, dizlerinizi düz tutun.

  3. Nefes verin ve başınızı ve bacaklarınızı yavaÅŸça baÅŸlangıç ​​pozisyonuna indirin. Tüm kaslarınızı gevÅŸetin.

  4. 1 ila 21 tekrar yapın.

Dizlerinizi düzleÅŸtirmekte zorluk çekiyorsanız, bunları gerektiÄŸi gibi bükün. Hareketi her gerçekleÅŸtirdiÄŸinizde düzeltmeye çalışın.

​

Hareket 3:

5tibet_3.png

Ä°kinci hareket gibi, üçüncü hareket de derin ritmik nefes gerektirir. Bu hareketi gözlerinizi kapatarak da içeriye odaklanmanıza yardımcı olacak ÅŸekilde uygulayabilirsiniz.

 

  1. Yerde diz, diz omuz geniÅŸliÄŸi açık ve kalça dizlerinin üzerinde hizalanmış. Bagajınızı düzeltin ve avuç içlerinizi kalçalarınızın arkasına, kalçalarınızın altına yerleÅŸtirin.

  2. GöÄŸsünüzü açmak için omurganızı kavrayıp başınızı geriye çekin.

  3. Nefes verin ve başınızı öne doÄŸru bırakın, çenenizi göÄŸsünüze doÄŸru hareket ettirin. Tüm hareket boyunca ellerinizi uyluklarınızda tutun.

  4. 1 ila 21 tekrar yapın.

 

Hareket 4:

5tibet_4.png

Bazen Hareketli Masa Üstü olarak adlandırılan dördüncü hareket ritmik nefes alma ile de yapılır. Tüm egzersiz boyunca elleriniz ve topuklarınız yerinde kalmalıdır.

 

  1. Yere oturun ve bacaklarınızı öne doÄŸru uzatın, ayaklar omuz geniÅŸliÄŸinde olacak ÅŸekilde. Avuç içlerinizi parmaklarınız öne bakacak ÅŸekilde yanlarınızda yere koyun. Bagajınızı düzeltin.

  2. Çenenizi göÄŸsünüze doÄŸru bırakın. Nefes alın ve yavaÅŸça başınızı geriye doÄŸru bırakın. EÅŸzamanlı olarak kalçalarınızı kaldırın ve başınızı hafifçe geriye doÄŸru eÄŸilene kadar masa üstü bir konuma gelene kadar dizlerinizi bükün. Kaslarınızı kasıp nefesinizi tutun.

  3. Nefes verin, kaslarınızı gevÅŸetin ve baÅŸlangıç ​​pozisyonuna dönün.

  4. 1 ila 21 tekrar yapın.

 

Hareket 5:

5tibet_5.png

BeÅŸinci hareket hem AÅŸağı Bakan Köpek hem de Yukarı Bakan Köpek pozlarını içerir. Bu nedenle, buna genellikle Ä°ki Köpek denir. Bu hareket aynı zamanda sürekli bir nefes alma ritmi gerektirir.

 

Yere otur bacaklarınız çapraz. Avuç içlerinizi önünüze dikin.

  1. Ayaklarınızı arkanızda uzatın, ayak parmakları kıvrık ve omuz geniÅŸliÄŸi birbirinden ayrı. Bacaklarınızı üst kısımları yerde tutarken kollarınızı düzeltin ve omurganızı kemerin. Başını yukarıya bakan köpeÄŸe bırak.

  2. Sonra vücudunuzu baÅŸ aÅŸağı “V” ÅŸekline getirerek kalçalarınızı soluyun ve kaldırın. Çenenizi göÄŸsünüze doÄŸru hareket ettirin ve sırtınızı AÅŸağı Bakan Köpek'e doÄŸru düzeltin.

  3. Nefes verin ve Yukarı Bakan KöpeÄŸe geri dönün.

  4. 1 ila 21 tekrar yapın.

​

Belinizi desteklemek için, pozlar arasında hareket ederken dizlerinizi bükebilirsiniz.

Güvenlik ipuçları

Tüm egzersiz programları gibi BeÅŸ Tibet Hareketi de dikkatli bir ÅŸekilde yapılmalıdır. Hafif hareketlerle ve az sayıda tekrarla baÅŸlhareket.

Varsa ekstra önlem alın:

• Kalp veya solunum problemleri. Bu egzersizleri denemeden önce, sizin için güvenli olduklarını öÄŸrenmek için doktorunuzla konuÅŸun.

• Nörolojik bozukluklar. Parkinson hastalığı veya multipl skleroz gibi bozukluklar zayıf dengeye neden olabilir. Bu koÅŸullardan birine sahipseniz, bu egzersizleri yapmanız sizin için güvenli olmayabilir.

• BaÅŸ dönmesine neden olan durumlar. BaÅŸ dönmesine yatkınsanız, ilk hareketi denemeden önce bir doktorla konuÅŸun. EÄŸirme hareketi, vertigo, dolaşım sorunları veya ilaçtan kaynaklanan bulantı da dahil olmak üzere çeÅŸitli durumları ağırlaÅŸtırabilir.

• Gebelik. Hamileyseniz eÄŸirme ve bükme hareketleri güvenli olmayabilir.

• Son ameliyat. Son 6 ay içinde ameliyat olduysanız, hareketler komplikasyonlara neden olabilir.

​

​

ÖNEMLÄ° UYARI

BeÅŸ Tibet Hareketi veya “Gençlik ÇeÅŸmesi” beÅŸ yoga pozu dizisidir. 2.500 yıldan fazla süredir yapılan geleneksel bir uygulamadır. Ä°nsanlar bu hareketleri gençleri restore etmek ve canlılığı artırmak amacıyla gerçekleÅŸtiriyorlar.

En iyi sonuçları elde etmek için bu pozları düzenli olarak yapmanız önerilir. Bunları tek başınıza veya baÅŸka bir egzersiz programıyla yapabilirsiniz.

SaÄŸlık durumunuzda  herhangi bir sakınca veya egzersizi yapmaya engel bir hastalığınız varsa veya egzersiz yapmakta yeniyseniz, bu hareketleri denemeden önce doktorunuza danışın.

bottom of page